Piyaz barbunya tarifi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Barbunyanın enfes lezzetini zeytinyağlı bir salataya dönüştüren bu piyaz tarifi, hem besleyici hem de ferahlatıcı bir seçenek sunuyor. Akşamdan ıslatılan barbunyaların yumuşacık pişirilmesi ve özenle hazırlanan sumaklı nar ekşili sosla buluşmasıyla ortaya çıkan bu lezzet, yaz sofralarının vazgeçilmezi olmaya aday.

19 Kasım 2025

Piyaz Barbunya Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı barbunya fasulyesi (kuru)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı nar ekşisi

Hazırlık Aşamaları:


1. Barbunyanın Haşlanması:

  • Barbunyaları akşamdan soğuk suya koyup bekletin.
  • Ertesi gün suyunu süzüp tencereye alın, üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 45-60 dakika haşlayın (yumuşayıncaya kadar).
  • Haşlama suyunu dökmeyin, kenara alın.

2. Sosun Hazırlanması:

  • Bir kasede zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz, sumak ve nar ekşisini karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak kırmızı toz biber ekleyebilirsiniz.

3. Diğer Malzemelerin Eklenmesi:

  • Soğanı incecik doğrayıp üzerine bir tutam tuz serperek ovalayın ve suyunu süzün.
  • Domatesleri küp küp doğrayın.
  • Maydanozu ince kıyın.

4. Piyazın Birleştirilmesi:

  • Haşlanmış barbunyaları geniş bir kaseye alın.
  • Üzerine doğranmış soğan, domates ve maydanozu ekleyin.
  • Hazırladığınız sosu üzerine döküp iyice karıştırın.
  • Kıvamını ayarlamak için haşlama suyundan bir miktar ekleyebilirsiniz.

5. Servis:

  • Piyazı en az 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirip maydanoz yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

Not: Barbunyaların daha çabuk pişmesi için düdüklü tencerede 15-20 dakika haşlayabilirsiniz. Ayrıca konserve barbunya kullanacaksanız, haşlama işlemini atlayıp direkttttttt olarak sosla karıştırabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
;