Fırında barbunya nasıl yapılır, hangi malzemeler gerekir?

Lezzetli bir fırın yemeği arayanlar için pratik ve besleyici bir seçenek: barbunyanın en güzel hallerinden biri olan bu tarif, hem görüntüsü hem de dokusuyla sofraları şenlendiriyor. Malzemelerin uyumu ve fırında pişmenin verdiği o eşsiz aroma, geleneksel tatları modern tekniklerle buluşturuyor.

19 Kasım 2025

Fırında Barbunya Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı barbunya (kuru veya haşlanmış)
  • 2 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 orta boy havuç
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 avuç maydanoz

Hazırlık Aşamaları:


1. Barbunyanın Hazırlanması:

  • Kuru barbunyaları 8-10 saat önceden suda bekletin
  • Suyunu süzüp tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın

2. Sosun Hazırlanması:

  • Soğanları küp küp doğrayın
  • Havucu küp şeklinde doğrayın
  • Zeytinyağını tavada kızdırın
  • Soğanları pembeleşene kadar kavurun
  • Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun
  • Domates salçasını ekleyip 2-3 dakika kavurun

3. Pişirme:

  • Fırın kabına haşlanmış barbunyaları alın
  • Üzerine hazırladığınız sosu ekleyin
  • Havuçları ilave edin
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber ve şekeri ekleyin
  • Sıcak suyu üzerine dökün
  • Tüm malzemeleri karıştırın

4. Fırın İşlemi:

  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında
  • Üzeri kızarana kadar 45-50 dakika pişirin
  • Ara sıra kontrol ederek suyunu çekip çekmediğine bakın

5. Servis:

  • Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirin
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın

Püf Noktaları:

  • Barbunyaları haşlarken içine 1 çay kaşığı karbonat atarsanız daha çabuk pişer
  • Fırında pişerken üzeri çok çabuk kızarıyorsa alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz
  • Daha lezzetli olması için 1 dilim limon ekleyebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Mezesi Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Dondurulmuş Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Besin Değeri Kaçtır?
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Barbunya Balığı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Taze Barbunya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Kışlık Barbunya Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Pilaki Tarifi ve Malzemeleri
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Nasıl Haşlanır?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Fasulye Faydaları Nelerdir?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Gaz Yapar mı?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Barbunya Piyaz Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Etli Barbunya Nasıl Yapılır?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya Yemek Çeşitleri Nelerdir?
;